loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Pirmosios rugsėjo savaitės schema į ateinančias

LR Prezidentūros kanceliarijos nuotrauka.

Dienoraštis

Rugpjūčio 30 – rugsėjo 4 dienos, 2021 metų 35 savaitė

 

LR Prezidentūros kanceliarijos nuotrauka.

LR Prezidentūros kanceliarijos nuotrauka.

 

Pirmoji Europos Parlamento posėdžių savaitė po atostogų. Laukia įdomus naujas ,,studijų semestras”. O toji ,,studijų programa” ta pati: COVID-19 pandemijos valdymas, aplinkos apsauga, Rytų partnerystė. Laukia ir nelengvas bičių globėjo darbas – „bičių savaitė“, kuri Lietuvoje ir Europoje vyks jau rugsėjo pabaigoje!

 

Rugpjūčio 30 diena, pirmadienis.

Vakare vyko LRT sezono atidarymo renginys. Pirmadienio vakaras, susirinkę kviestiniai svečiai buvo supažindinti su svarbiausiomis naujienomis, kurias matysime ekranuose. Iškart apėmė ankstesnių renginių nostalgija. Ir žinoma! – idėjos ateičiai. Sezonas ir mums Europos Parlamente smarkiai startavęs.

Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos (ENVI) komiteto posėdyje išskirta tema: „Antimikrobinių medžiagų, skirtų gydyti tam tikras žmonių infekcijas, nustatymo kriterijai“. Žalieji turėjo prieštaravimų, todėl susitikimas ir buvo surengtas. Teisės aktas turėtų būti skirtas parengti antimikrobinių medžiagų, kurios skirtos naudoti tik žmonėms (naudoti gyvūnams griežtai draudžiama), nustatymo kriterijus. Pasak Komisijos, tai bus ir taip griežčiausias teisės aktas šioje srityje.

COVID-19 duomenų atnaujinimas. Liese vis nuteikia, kad mūsų visų ateityje dar laukia daug iššūkių. Padėtis dabar kiek lengvesnė, turime vakcinų, vakcinuojami ir vaikai (turime juos apsaugoti, ypač kai jie priklauso rizikos grupei…), klinikiniai tyrimai vyksta irgi (,,BioNtech“ ir ,,Moderna“). Situacija valdoma.

Rugpjūčio 31 diena, antradienis.

Prieš atostogas rašiau: ,,vasaros virsmas į rugpjūtį“, o dabar vasara persipuošia į jau gelsvą ir, kaip žinoma kasmet, lietumi permirkusį rudenį. Oras antraplanis dalykas, kuomet visa darbotvarkė užimta, tačiau puikiu startu į ateities iššūkius. Radau simbolinę savo nuotrauką, kurioje, atrodo, lyg niekas būtų nepasikeitę nuo darbo universitete laikų – aktyvaus darbo sezonas labai panašus. Na, tik aš pats kiek pasikeitęs.

Rugsėjo 1 diena, trečiadienis.

Sveikinu visus su Mokslo ir žinių diena! Kiekvienais metais Rugsėjo pirmąją pajuntu didelį džiaugsmą – tarsi vėl būčiau studentas. Dalyvavau VDU šventinėje ceremonijoje. Šventėje prie Karo muziejaus pasisakome trise: valstybės Prezidentas, VDU Rektorius ir aš. Prasideda neeiliniai mokslo metai: 2022 m. Vasario 16-ąją – Lietuvos universiteto Kaune atidarymo 100-metis! Kreipiausi į studentus, jog džiaugiuosi už juos, kad pasirinko būtent Vytauto Didžiojo universitetą! Tai yra laisvo pasirinkimo, prasminga ir išskirtinė studijų erdvė, įgalinanti keisti savo pasirinkimus, koncentruoti juos. O tai yra labai svarbu.

Kiekvienas rugsėjis, tarsi nauja pradžia. Šioje kelionėje, kurios tikslas smalsumą keliantis pažinimo pasaulis, linkiu kiekvienam suprasti savus gabumus, juos atskleisti. O atradus savąjį kelią – eiti juo su gerais bei drąsiais tikslais. Gero starto visiems! Daugiau išmokti, žinoti ir taikyti, – kad nepaklysti.

O Tarptautinės prekybos (INTA) komitete šiandien pristatyta ir aptarta „Kimberley proceso sertifikavimo schema“, skirta neapdirbtų deimantų prekybai konfliktiniuose regionuose. Konkretus failas – siauras, ir apima technines detales, jis neatnaujina pačios schemos, tačiau išskiria poreikį plačiau diskutuoti dėl proceso atnaujinimo. Taip pat, diskutuota dėl ,,instrumento“, skirto užtikrinti, kad ES prekės ir paslaugos trečiųjų šalių viešuosiuose pirkimuose turėtų tokias pat sąlygas kaip ir dabar turi trečiųjų šalių prekės ir paslaugos. Failas remiasi patirtimi su Kinija. Ne kartą buvo pakartotas pasakymas: ,,Laikas Europai nustoti būti naiviai, trečiosios šalis naudojasi situacija priimdamos protekcionistines priemones“. Diskutuota ir dėl prekybos perspektyvų su pietinės partnerystės šalimis.

Rugsėjo 2 diena, ketvirtadienis.

Įsibėgėjus darbui EP, žinoma, Baltarusijos tema niekur ,,nedingsta”. Režimas ten rengia referendumą. Trumpai pasisakiau šiandien vykusiame renginyje tuo klausimu. Mano nuomone, šiandieninėmis sąlygomis, kai demokratija Baltarusijoje tiesiog trypiama (kokia gali būti kalba apie sąžiningą referendumą?!), tai aš ir palyginau su 1991-ųjų referendumu ,,dėl Sovietų Sąjungos išsaugojimo”. Ar tokiuose referendumuose reikia dalyvauti, o gal juos reikia boikotuoti? Patariu: juos reikia IGNORUOTI.

Baltarusiją ištiko rimta krizė. Teisėtumo krizė, ekonominė ir humanitarinė krizė. Buvęs prezidentas pralaimėjo prezidento rinkimus, tačiau atsisakė palikti savo pareigas. Pagrindinis prieštaravimas, sukėlęs krizę, yra tas, kad šis asmuo bando likti valdžioje. Antonas Radniankou: ,,Ši konstitucijos kampanija galėtų įtraukti daugiau žmonių. Šiuo represijų laikotarpiu sunku įsivaizduoti demokratinę ateitį. Lukašenka bando pakeisti politinę sistemą, padaryti ją horizontalią, jis negali išspręsti jokios krizės… Lukašenka turi nuspręsti dėl konstitucinio teismo. Tik tada, kai pamatysime galutinius konstitucijos projektus, sužinosime tai, ką jis ketina padaryti iš tikrųjų“.

Rugsėjo 3 diena, penktadienis.

Šiandienos diena Vilniuje buvo kupina susitikimų su diplomatais ir tarptautine bendruomene. Biure sulaukiau Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje – Volodymyr Yatsenkivskyi, o kartu su juo ir ukrainiečių karių motinų. Jų sūnūs dingo Rusijos kalėjimuose, arba dingo visiškai. Motinos prašo patarimų ir  paramos… Paskui turėjau garbės dalyvauti Izraelio ambasados Lietuvai organizuojamame renginyje. Paminėjome Rosh Hashanah – artėjančius žydų Naujuosius 5782 metus ir 30-ties metų sukaktį, kai Izraelis pripažino nepriklausomą Lietuvą. Tarp susitikimų aplankiau ir Valstybinį Vilniaus Gaono žydų muziejų.

O dabar laukia kelionė į Palangą. Visą savaitgalį bendrausiu su jaunimu. Kalbėsimės apie Europą!

Rugsėjo 4 diena, šeštadienis.

Šiltą rudens popietę Palangoje diskutavome apie grėsmes. Konrado Adenauerio fondo paremtame seminare – apie pandemiją, nelegalią imigraciją, europinės tapatybės paieškas… Konceptualiai: yra skirtumas tarp ekonominių migrantų ir prieglobsčio prašytojų. Privalu ginti išorinę ES sieną, privalu ir nepamiršti elementarių žmogaus teisių.

Rugsėjo 5 diena, sekmadienis. 

Palangoje smagu dar kartą pristatyti savo parodą apie Vasario 16-osios Akto Signatarus. Pagarbos jiems niekada nebus per daug!