loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Formuojame EP vadovybę

Formuojame EP vadovybę

Liepos 3 d. randasi kažkiek ramybės. Socialistų įvardintas kandidatas į EP pirmininkus – priimtinas: David Maria Sassoli – italas žurnalistas, jau pabuvęs EP vicepirmininku. Šmaikštauju, kad lyčių balansas yra išlaikytas: yra ir David, ir Maria viename. Pakvimpa dalykišku sandėriu. Ko gero, turime kritinę masę europarlamentarų, pajėgsiančių sutarti dėl pagrindinių postų. Deal? Ima regėtis rimto susitarimo kontūrai. Paskui žurnalistai konstatuos: nieko neplanuota neįvyko: Europa juda įprastine trajektorija. Bet tai dar reikėjo pasiekti!

Į Europos Parlamento pirmininko postą keliami alternatyvūs kandidatai. Nuo Konservatorių ir reformatorių frakcijos – čekas Jan Zahradil, pagal specialybę chemikas kaip ir aš. Sureikšmina save kaip alternatyvą: esąs ne iš euro zonos, iš neseniai įstojusios, iš nedidelės, iš Vidurio Rytų Europos valstybės. Sira Rego – komunistinių pažiūrų ispanė, ir Franciska Maria Ska Keller. Vėl šmaikštauju: už kurį/ kurią Mariją balsuoti?! Už Davidą Maria ar už Franciską Maria?

Pabalsavome. O rezultatai kaip? Vienuolika valandų dešimt minučių. Nekantru: ar nugalės „rimtas“ susitarimų paketas. Kiek balsavo? Kaip balsavo? Visų ELP plius visų socialistų, plius dalies liberalų balsų užtektų D. M. Sassoli išrinkimui.

Po penkių minučių paskelbiami pirmojo turo rezultatai. Mandatus turi 745 EP nariai, balsavo 703, galiojančių biuletenių – 662, išrinkimui būtina gauti 332 balsus. D. M. Sassoli gauna 325 balsų. Aš ir mano kaimynas nesitarę iškeliame rankas ir pirštais rodome septynių pirštų kombinaciją – trūksta 7 balsų. J. Zahradil gavo 162 balsus, S. Keller – 133, S. Rego – 42.

Antram raundui iškeliami tie patys kandidatai. 13 valandą sužinome antrojo turo rezultatus: 345, 160, 119, 43. Nueinantysis EP pirmininkas Antonio Tajani sveikina ką tik išrinktą D. M. Sassoli ir persėda prie eilinių europarlamentarų. Po italo krikščionio demokrato Europos Parlamentui pirmininkaus italas socialistas. Viskas labai nenauja! Kaip tik tokiu režimu ir keisdavosi tie pirmininkai. Po 2,5 metų vėl spręsime.

15:45 jau renkami EP vicepirmininkai. Dabar jau aiškiai ryškėja, kad Manfredo Weberio sudaryti deal’ai labai efektyvūs. Mairead McGuinness išrenkama net 611 balsų iš 661! Taip pat mūsų frakcijos Raineris Wielandas, Ewa Kopacz, Othmaras Karasas, Livia Jaroka, taip pat socialistės Katarina Barley, Klara Dobrev ir socialistas Pedro Silva Pereira, taip pat iš liberalios Renew Europe Nicola Beer ir Dita Charanzova irgi išrinkti. Antrame rate susitariame remti konservatorių-reformatorių Zdzisławą Krasnodębskį, žaliąjį Marcelį Kolają ir Fabio Massimo Castaldo…

Bet gana netikėtai tenka organizuoti trečiąjį balsavimų ratą, o salė, galima sakyti, jau tuščia… Už tokį nedrausmingumą vėliau gausime barti, ir teisingai: juk neparemdami savo pasirinkto kandidato – kad ir ne mūsų frakcijos – atrodome nesilaikantys pažadų.

Nuo to nelemto karto visus posėdžius lankiau, visuose balsavimuose dalyvavau stropiai.

Galite patikrinti!