loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Prasidėjęs ir įsibėgėjęs ,,Vasaros sonetų” kūrimo džiaugsmas

Audronės Kaupienės nuotrauka.

Dienoraštis

Liepos 19–24 dienos, 2021 metų 29 savaitė

 

Audronės Kaupienės nuotrauka.

Audronės Kaupienės nuotrauka.

 

Pradžia – Vasaros (ir atostogų) sonetų kūrimo. ,,Iš varginančio triukšmo, gatvių dulkinų ir saulės / Aš vėl grįžau į šešėliuotus, pamirštus namus“ (V. Mačernis, Vasaros sonetai, II) – grįžau ir aš į vasaros namus – Latežerį. O nuotolio sąvoka iš čia kaip niekad tiksliausiai suprantama. Stojo darbų pabaiga šią vasarą, tad lieka daugiau laiko literatūrai, ateities iššūkių, planų ir jų įgyvendinimo pasiruošimui per ateinantį mėnesį. Tad šią savaitę – mažiausiai apie EP…

 

Liepos 19 diena, pirmadienis.

Žiedinė ekonomika ir taršaus gyvenimo kaina – įsigilinau į eksperto Domanto nuomonę apie tai. Su juo man yra tekę bendrauti, pritariu visu 100 % jo nuomonei. Nuo klimato anomalijų jau kenčiame kuris laikas, o kai kurių išteklių tuoj visai nebeturėsime… Liubliana – kol kas vienintelė Europos Sąjungos sostinė, kuri yra ĮSIPAREIGOJUSI būti „zero waste“. ,,Žiedinė ekonomika yra atkurianti, tai yra medžiagų srautai, ko nevalgome (telefonai, mašinos, buteliukai, plastikas), ir tai, ką valgome. Žemės ūkis gali būti ir CO2 išskiriantis, ir atkuriantis, nealinantis dirvos, prisidedantis prie jos kūrimosi, kad ji būtų derlinga ateities kartoms.“

Iš sekmadienio į pirmadienį pasieniečiai sulaikė sieną iš Baltarusijos į Lietuvą kirtusius – 32 neteisėtus migrantus. Bendras skaičius šį mėnesį siekia – 2 096. Liepos mėnesį buvo sulaikyti 1 435 migrantai.

Pristatytas trijų Baltijos šalių kurtas literatūros žurnalas anglų kalba ‘No More Amber – The Baltic Literary Review’. Žurnale publikuojami autoriai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, tai – Donaldas Kajokas, Giedrė Kazlauskaitė, Benediktas Januševičius (Lietuva!), Triin Paja (Estija), Kirils Ēcis, Svens Kuzmins (Latvija). „Lietuvos rašytojų sąjunga per pastaruosius trisdešimt Nepriklausomybės metų ne kartą bandė užmegzti bendradarbiavimą su Latvijos ir Estijos rašytojų sąjungomis, bet, deja, tie bandymai nedavė rezultatų. Labai džiugu, kad šis bendradarbiavimas buvo vėl pradėtas gaivinti 2017 m., sąjungų pirmininkams susitikus Estijoje“, – Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė.

 

Liepos 20 diena, antradienis.

Iki šiandien Lietuvoje jau aptikti 29 viruso alfa variantai, 31 – delta, 1 – gama, ir 6 – B.1.620 viruso linijų atvejai.

Tarptautinė šachmatų diena – šio žaidimo raida įspūdinga – Čaturanga, Šatranžas… Lietuvoje tikslaus šachmatų žaidimo atsiradimo istorijos kaip ir nėra, tik atlikus archeologinius kasinėjimus Trakų pilyje, datuojama apie 1956-1957 metus, tada buvo aptiktos kaulinės šachmatų figūrelės. Pasak šaltinių, žinios apie pirmąsias korespondencinių šachmatų varžybas siekia 1866 metus. Tai buvo mačas iš dviejų partijų Klaipėda – Hanoveris.

 

Liepos 21 diena, trečiadienis.

Šiandien Belgijos Karalystės nacionalinė šventė. Apie tarpusavio šalių santykį ir dėkingumą, skirtą Belgijai – premjerė Ingrida: „Mes labai vertiname mūsų šalių ir mūsų žmonių glaudžius ir draugiškus santykius. Belgijos indėlis į NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę Lietuvoje yra itin reikšmingas solidarumo ženklas, kuris stiprina mūsų regiono ir visos Europos saugumą“. Prisidedu prie sveikinimų!

Jungtinių Valstijų kartu su Vokietija pasiektas susitarimas dėl kontraversiško rusiškų dujų eksporto vamzdyno „Nord Stream 2“. Susitarimo sąlygos: Rusijai gali būti taikomos sankcijos ir bus siekiama išsaugoti dujų tranzitą per Ukrainą. Maskvai sankcijų galimybė išlieka su sąlyga, jeigu Rusija naudos dujotiekį kaip energetinio spaudimo priemonę.

 

Liepos 22 diena, ketvirtadienis.

Nuotolinis darbas – ar per pandemiją teko jį išbandyti? Mano komandoje 9 iš 10 dirbo nuotoliniu būdu, ir darbo našumas visiškai nepriklausė nuo to, už kurio stalo jie sėdėjo. O ir visas Europos Parlamentas prasidėjus pandemijai prisitaikė prie maždaug per porą savaičių. Šiandien Politico.eu perskaičiau apie Europos institucijų planus tolesniam daliniam nuotoliniam darbui. Ketinu tuos planus palaikyti.

Vasaros atostogų sezonas prasidėjo nuo pagarsintų optimistiškų žinių dėl Europos Sąjungos plėtros ir jos greitinimo (EP pirmininkas ir Vakarų Balkanų šalių nacionalinių parlamentų pirmininkas). Davido Sassoli iniciatyva, 2020 metais pradėtas diskusijų formatas, po pirmojo šio formato susitikimo buvo patvirtintas ypatingai svarbus parlamentų vaidmuo, skatinant sėkmingai įgyvendinti Europos Sąjungos reformų darbotvarkę, kuri leistų regiono valstybėms praverti Bendrijos duris.

Aplinkos apsauga ir tvarumas – šiandieniame pasaulyje yra viena iš labiausiai ryškiausių pasaulinių problemų. Privalome visi rūpintis aplinka, kurioje esame. O programa LIFE yra vienintelė Europos Sąjungos finansinė priemonė, prisidedanti išimtinai prie Bendrijos aplinkos apsaugos ir klimato kaitos iššūkių sprendimo. „Siekdama reaguoti į klimato krizę ir padėti apsaugoti unikalias Europos ekosistemas ir biologinę įvairovę, ES pradėjo keletą ambicingų politikos krypčių. Naujoji LIFE programa papildys Europos žaliojo kurso tikslus remdama ES biologinės įvairovės strategiją iki 2030 m., Žiedinės ekonomikos veiksmų planą ir Renovacijos bangos strategiją (angl. Renovation Wave Strategy). Tai taip pat prisidės prie ekologiško atsigavimo po COVID-19 pandemijos“, –  LIFE projekto vadovė Aušra Šmitienė.

Žinios iš Rytų: Izraelis taps pirmąja valstybe, dalyvausiančia geriamos vakcinos nuo koronaviruso bandymuose. Tyrime dalyvaus 24 žmonės, kurie nebuvo paskiepyti.

 

Liepos 23 diena, penktadienis.

Klaipėdoje nuo šiandien, kaip ir kasmet, prasideda visą savaitgalį vyksianti didžiulė Jūros šventė. Siūlymai pasisaugoti nuskamba kaip balsas tyruose…

 

 

Liepos 24 diena, šeštadienis.

Jau 15-ąjį kartą prie Bebrusų suskrido Lietuvos krikščionys demokratai! O tradiciją rinktis Molėtų rajone įdiegė Valentinas Stundys, palaiko Paulius Saudargas, čia ir Vitalijus Satkevičius, ir pulkelis Seimo narių, ir daugybė bendraminčių ir bendražygių iš LKD bendrijos. Kunkuliavo laukiniai troškiniai bei žuvienė, virė sportinės aistros, protmūšiai, knygų pristatymai… Žinoma, ir puikus oras buvo iš anksto užsakytas! Labai vertinga toji LKD sąskrydžio dalis, norisi vadinti ją ,,rimtąja”, tai – knygų pristatymai: V. Valiušaičio ir bendraautorių akademinė studija apie Birželio 23-osios sukilimą, mano kuklus veikalėlis apie ,,suolo trynimą” EP, ir Pauliaus Saudargo knyga apie pandemiją. Visa tai susivėrė į istorijos politikos ,,vėrinį” – nuo Nepriklausomybės paskelbimo 1918-aisiais, per pastangas atstatyti valstybingumą 1941-aisiais, iki šių dienų iššūkių, kovų Ukrainos rytuose ir kovos su COVID-19. ,,Vienintelis Lietuvos būdas gintis – eiti į priekį”, sako Ochmanas. Publika – LKD bendrijos aktyvas iš visos Lietuvos, tai itin dėkinga ir išmani auditorija.

 

Audronės Kaupienės nuotrauka.

Audronės Kaupienės nuotrauka.